(NIE)ZWYKŁA HERBATA CAŁEGO ŚWIATA
W modnym kubku albo eleganckiej filiżance. Herbata to stały element dnia. Kojarzy się z odpoczynkiem i wprowadza w dobry nastój. Odkryj jej tajemnice!
Dawno temu w Chinach…
Legenda głosi, że pierwszym, który zaczął pić herbatę, był cesarz Shen Nung, ok. 3 tys. lat p.n.e. Podobno poczuł miły zapach i smak przypadkowo zaprawionej wody.
Okazało się, że z pobliskiego krzewu wiatr nawiał liści do kociołka, w którym nad ogniskiem gotowała się woda. Tak narodził się niezwykły smak herbaty.
Zbiór stał się ceremoniałem
Osoby, którym powierzono zbieranie młodych pączków liści z zielonych krzewów, nosiły specjalne rękawiczki i strój. Wszystko odbywało się w całkowitym milczeniu.
Po zebraniu liście zaczynają się utleniać. Podobna reakcja chemiczna powoduje ciemnienie jabłek i bananów. W przypadku herbaty najsłabiej utlenia się biała, a następnie zielona. Najbardziej utlenia się czarna herbata. A skąd jej gorzkawy smak? To kwestia teaniny – związku, który reguluje poziom stresu.
Dziś herbata jest znana na całym świecie. Biała, zielona, czarna, czerwona – wszystkie pochodzą z jednej rośliny: Camellia Sinensis. Różni je jednak proces przetwarzania liści po zbiorach.
Czarna herbata w liczbach
Aż 53 proc. całego rynku herbat stanowi herbata czarna. Najbardziej popularny jest wariant Earl Grey. Symbol Quality Ceylon Tea podkreśla jej jakość.
Liście krzewu herbacianego po zbiorach są poddawane suszeniu i fermentacji. To dzięki temu uzyskują czerwoną barwę. Cały proces może trwać nawet 5 lat.
Azjatycki smak Matchy
Zielona herbata Matcha pochodzi z Chin, ale dotarła do Japonii dzięki buddyjskim mnichom. Od XII w. jest używana do tradycyjnej ceremonii herbacianej.
Yerba Mate to herbatka na bazie ostrokrzewu paragwajskiego – wiecznie zielonego drzewa, uprawianego w Ameryce Południowej. Ma wyrazisty smak i aromat.
Sekret afrykańskiego krzewu
Herbatka Rooibos to aromatyczny napar o głębokim czerwonym kolorze, otrzymywany z czerwonokrzewu. Ma lekko miodowy smak i idealnie łączy się z pomarańczą.
Nazwa białej herbaty wywodzi się od koloru wysuszonych pąków, które dają słomkowożółty napar. W starożytnych Chinach mogli ją spożywać jedynie arystokraci.
Człowiek bez herbaty nie jest w stanie zrozumieć prawdy i piękna
– przysłowie japońskie
BIG-ACTIVE: jakość i smak
Mango, marakuja, papaja, liczi – to tylko niektóre smaki, które pozwalają "wyruszyć" w egzotyczną podróż. W parze z nimi idzie wysoka jakość liści herbaty.
Czas na zdrowy styl życia!
Oprócz egzotycznych smaków BIG-ACTIVE oferuje też herbatki funkcjonalne, które wspierają odchudzanie i detoks organizmu. Można je zabrać ze sobą wszędzie.